Nem szabad

KÖNYVKRITIKA - LXVIII. évfolyam, 27. szám, 2024. július 5.

Alina Nelega: Mintha mi sem történt volna. Fordította András Orsolya. Lector Kiadó, Marosvásárhely, 2023, 452 oldal, 4550 Ft

A regény világában nyíltnak, egyenesnek lenni – nem feddhetetlennek! – veszteségek sorához vezet, mert a közeg ezt bünteti. A közeg nemcsak a Ceaușescu-diktatúrát jelenti (nincs „mi” és „ti”, 325.), hanem a mindennapi kapcsolathálót, az ügyeskedés, a helyezkedés, az engedelmesség és alkalmazkodás elvárásának, a „pilák” (románból vett szó, protekcionizmust jelent) kultúráját is. Eszerint muszáj kicselezni a hatalmat, hogy létezni lehessen – de ezzel együtt jár a sorstársak kicselezése is. A főszereplő, Cristina, akit 12. osztályos korától a bölcsészkaron, majd román- és angoltanárnőként töltött évein át a 29. életévéig követünk, nem akar cselezni, jelzésekből érteni – azt azonban mondjuk nem bánja, ha a kihelyezések világában a szülei intéznek neki olyan állást, amire nincs elegendő kompetenciája, s van egy felsőbbrendűségérzése is másokkal szemben.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 22. szám, 2024. május 31.
LXVII. évfolyam, 43. szám, 2023. október 27.
Élet és Irodalom 2024