Ki nyer?

VISSZHANG - LXVIII. évfolyam, 27. szám, 2024. július 5.

Kedves Ungváry Rudolf, nincs racionális magyarázat, csak irracionális, de az viszont legalább van (előzmény: Ungváry Rudolf: A fasisztoid lázadás a maga korában avagy a megejtett demokrácia, 2024/24., jún. 14.). Nézzük meg Joe Bident és Donald Trumpot, és tekintsünk el egy pillanatra attól, hogy Biden szellemileg már kínosan gyengélkedik. Nézzük csak a két egyéniséget! Az egyik komoly, megfontolt, érvelő, sok évtizedes gyakorlata van a politikában, ez a foglalkozása. Összefoglalom: unalmas, szürke hivatalnok. Vagyis: ideális jelölt magas állami vezetői posztra. Trump ezzel szemben nyilvánvalóan szélhámos, hisztérikus, színpadias, haverkodó és kegyetlen, harcias és békét ígér, magabiztos, sőt egyenesen imádja magát. Vagyis: színes, érdekes, szórakoztató, nagyon sokak számára vonzó gazember. Nárcisztikus pszichopata. Pont az, akit a lehető legtávolabb kell tartani minden felelős, más emberek életét befolyásolni képes vezetői pozíciótól.
Minden jel szerint Trump nyer majd. Nemcsak a nők vonzódnak a rosszfiúkhoz, hanem – sajnos – a férfiak is. Mármint azok, akik önmagukban bizonytalanok, és szeretik, ha a vezetőjük mindig pontosan tudja, és egyszerűen ki is mondja a tutit. Minél bonyolultabb a világ, az élet, annál inkább vágynak az egyszerű, számukra is érthető magyarázatokra. Rosszul megy a sorod? Naná, mert itt vannak a migránsok, a libsik, a bibsik, a ferde szeműek, meg a keleti parti nagyokosok, a tojásfejűek. Mint Biden.
A pszichopata nyerni akar mindenáron, (szavakban) bátor és gátlástalan. A józan ész képviselője árnyaltan, kulturáltan, értelmesen beszél, türelmesen érvel: esélytelen.
Üdvözlettel

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 1. szám, 2024. január 5.
LXVII. évfolyam, 36. szám, 2023. szeptember 8.
LXVI. évfolyam, 39. szám, 2022. szeptember 30.
Élet és Irodalom 2024