Az egyik esetben mikroszkóp, a másikban teleszkóp

Romsics Ignáccal beszélgetett Várkonyi Benedek

INTERJÚ - LXVIII. évfolyam, 25. szám, 2024. június 21.

Régóta a történelemben él, sőt szinte a történelemben zajlik az élete. De nem úgy, mint mindenkinek, neki a múlt a foglalkozása. Kutatja, dokumentumokat keres, hogy azután megírja azt, ami volt, legalábbis az ő nézőpontjából. Egy történész legyen tárgyilagos, műve olvasmányos, tényei tiszták. Vagyis ez csaknem lehetetlen foglalkozás. Romsics Ignác mégis hosszú ideje írja a történelmet; legkivált a huszadik századot szoktuk meg tőle, amely viszonylag még közel van, de már végtelenül bonyolult. Igaz, minden korszak az, csak a távolabbi, az évezredes egyszerűbbé szelídül. Most megint kilépett huszadik századából, könyvének az a címe: Hérodotosztól Harariig. Benne történeti, civilizációs kérdések, és nagyon sok minden, ami két és fél ezer évbe bele tud férni.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 21. szám, 2024. május 24.
LXVIII. évfolyam, 8. szám, 2024. február 23.
LXVIII. évfolyam, 5. szám, 2024. február 2.
Élet és Irodalom 2024