Európa, Európa

Schubert Gusztáv emlékére

MŰBÍRÁLAT - FILM - LXVIII. évfolyam, 25. szám, 2024. június 21.

Matteo Garrone: Én vagyok a kapitány

Matteo Garrone az erőszakos társadalmi valóságot megrázó emberi drámákként megfogalmazó filmjeivel, a Gomorrával és a Dogmannel tűnt ki a kortárs filmvilágban, és az életműnek ebbe a vonulatába illeszkedik az Én vagyok a kapitány is. Garrone jó érzékkel találta meg azt a rendezői stílust, amin keresztül eredeti módon vált elmesélhetővé a főhőssé tett Seydou története. Az olasz rendező számára előképként a hatvanas évek elején készült Amerika, Amerika szolgálhatott, melyben Elia Kazan saját nagybátyja emigrációjának történetét mesélte el: mennyi ügyeskedésre, szerencsére, ravaszságra és önzésre van szüksége egy mosolygós görög fiatalembernek, hogy Anatóliából eljuthasson New Yorkba.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 29. szám, 2024. július 19.
LXVIII. évfolyam, 27. szám, 2024. július 5.
LXVIII. évfolyam, 23. szám, 2024. június 7.
Élet és Irodalom 2024