Tanulságos póttörténelem

KÖNYVKRITIKA - LXVIII. évfolyam, 25. szám, 2024. június 21.

Várady Tibor: Házasság után házaságy és egyéb pertárgyak a póttörténelemben. További történetek az irattárból. Forum Könyvkiadó, Újvidék, 2024, 245 oldal, 3990 Ft

Be kell ismernem, hogy sokkal többet megtudtam ezekből a történetekből a többnyelvű Bánát békéjéről, békétlenségéről, sajátos európaiságáról, mint a történelemkönyvekből. Újabb adalék ez a magyar glóbusz sokszínűségéhez, amit mindenképpen meg kellene őrizni. Éppen Várady Tibor egyik könyve kapcsán írtam le régebb, hogy nekünk, akik más népekkel élünk együtt a peremvidéken, sajátos tapasztalatunk van a nyelvi, kulturális, nemzeti identitások állandó ütközéséről, hasonulásáról vagy elkülönüléséről, és ha mások néznek minket, például Budapestről, mintha csak a Hold egyik oldalát látnák. Várady Tibor meg tudja mutatni a Hold másik oldalát. Ugyanakkor rigorózus ragaszkodása az ügyvédi dokumentumok könyörtelen szépségéhez utólag is csattanós válasz a szinte állandó történelmi zűrzavarra. Azt sugallja, hogy nemcsak a jövőnket, hanem a múltunkat is rendbe kellene tennünk.         

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 28. szám, 2024. július 12.
LXVIII. évfolyam, 19. szám, 2024. május 10.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
Élet és Irodalom 2024