A „szürrealisták”

Az Európai Iskola korszaka Szentkuthy Miklós naplójában (1945–1948)

FEUILLETON - LXVIII. évfolyam, 25. szám, 2024. június 21.

Sex = 0. Politika = 0. Hazám = 0. Irodalom = 0. 
(Sz. M. naplóbejegyzése, 1946. február 23., kedd)

Szentkuthy viszonyát az Európai Iskola működéséhez sajátos ellenmondások határozták meg. Ambivalens érzései a következőkből fakadtak: irigység a Gegesi Kiss-házaspár jóléte miatt; zsigeri idegenkedése az Európai Iskola egyes „teoretikusaitól” (Gegesi Kiss, Mezei Árpád, Pán Imre, Hamvas); valamint abból a körülményből, hogy Szentkuthy nem tudott választani az Európai Iskola, illetve a Válasz folyóirat között. Baráti köréhez a Válaszhoz erősen kötődő értelmiségiek is tartoztak (Szabó Lőrinc, Borsos Miklós, Borsosné Kéry Ilona), az író erősen tartott elítélő véleményüktől, a vádtól, hogy egy másik tábor kegyeit keresi európaiiskolás kapcsolataival. Úgy tűnik, különösen Borsosné véleményétől függött; vele ugyancsak flörtölt, de ennél tovább nem merészkedett, ugyanis, mint bevallotta, tartott a férj reakcióitól. „Félek Borsostól”, írta (1946. október 31.).

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 3. szám, 2023. január 20.
LXVI. évfolyam, 37. szám, 2022. szeptember 16.
LXVI. évfolyam, 27. szám, 2022. július 8.
Élet és Irodalom 2024