Csipasz

PRÓZA - LXVIII. évfolyam, 25. szám, 2024. június 21.

A dobozt saját füléhez szorítva elkeseredetten billegeti a fejét. Nem, nincs elkeseredve, csak így próbál a kipréselt hangoknak, ü-e-é-a-a-o!, jelentést adni. Süketnéma vagy, tudom, eddig is tudtam, mondja az, aki kettejük közül tud beszélni. A másik vigyorog, hogy értik, legalábbis ez a szemben lakó, félénk fiú érti.
Tovább magyaráz, ahogy tud. Á-a-o! Amaz a fecskefészek alatt hátát a falhoz tapasztja, lesi a másik száját, de nem érti. A süketnéma a fiú két karját összefogja, lent elől összekulcsolja, bólint, hogy jó lesz, jobblábával fellép az összekulcsolt tenyerekbe, a vállakba kapaszkodva lendületet vesz, ballábát is a jobb mellé illeszti, a fiú remegve tartja, nem csinált még ilyet, de nincs mese, a két lábat, és a hozzájuk tartozó testet meg kell tartania. Pepi, ez a beceneve a tenyeréből ágaskodó társának, az igazi nevét talán senki nem tudja, így tudja elérni a fészket, ahonnan ügyesen kiemel majd egy kicsike fecskefiókát. Állj bakot, mondta különben, de a kifejezést a fiú nem ismerte, ezért nem tudta leolvasni a szájáról.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2024