„A halhatatlanság-kereső király”

KÖNYVKRITIKA - LXVIII. évfolyam, 25. szám, 2024. június 21.

Komoróczy Géza: Ékírás és asszi­rio­ló­gia Magyarországon. Meg­is­mer­tük-e a Gilgames-eposzt? Kal­lig­ram Kiadó, Budapest, 2024, 429 oldal, 4990 Ft

Komoróczy a laikusok számára is érthetően helyre teszi a fogalmakat: így elmagyarázza, hogy a „turáni” kifejezés „a perzsa mythológikus földrajzból ered”, ahol Érán (Irán) „Mi”, míg Turán „Ők” jelentésű. Az ékírás megfejtésének hosszú, de annál izgalmasabb történetéről is képet kapunk a könyv elején. Ez a történet csak nemzetközi kontextusban értelmezhető, a különféle nációjú és motivációjú kutatók egymásra támaszkodó, vagy éppen heves viták során kialakuló közös teljesítményeként. Mindebből hosszú ideig csak az ősnyelv és az őshaza kérdései foglalkoztatták a hazai tudományosságot. Nemzetközi szinten a XIX. század végére alakult ki konszenzus a sumerekről, így arról is, hogy „meddő maradt az igyekezet, hogy a sumernek rokonságot találjanak bármilyen élő vagy holt nyelvben”. Mi közünk van nekünk, magyaroknak mindehhez? „A magyarság ethnogenezise hosszú, ma sem lezárt folyamat, a magyarok nem ősei és nem utódai a sumereknek” – írja Komoróczy Géza.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVII. évfolyam, 50. szám, 2023. december 15.
LXVII. évfolyam, 18. szám, 2023. május 5.
Élet és Irodalom 2024