Hatodik beszéd. Vadhús

PRÓZA - TÁRCATÁR - LXVIII. évfolyam, 24. szám, 2024. június 14.

A normát nem teljesítette senki, csak én. Szégyen-gyalázat. Nekem járt a legnagyobb fejadag, de hiába, nem bírtam lenyelni. Inkább szétosztottam. Fogytam én is rendesen.
Toltam egyet-egyet Karczagi papnak meg Doktor Szépnek, ők meg sem közelítették a napi normát. Cserében elalvás előtt minden este tanítottak. Vasárnap, ha hosszabb volt a pihenő, délután is folyt a tanítás. Karczagi pap Pál apostolra és új francia írókra. Ebből csak egy névre emlékszem: Proust. Doktor Szép Mózesre. Tóra azt jelenti, törvény. A törvény azt jelenti, szabadság.
Nem azt jelenti, de én ezt a következtetést vontam le Doktor Szép tanításából.
Észrevették rajtam a gárdiánok, hogy a tanítástól valahogy boldog vagyok, és hogy Karczagi pap és Doktor Szép neve mellé iratom a talicskáimat. Kettőt-kettőt, naponta.
Hogy fogod teljesíteni a normát, Alex Petri? – kérdezték a gárdiánok.
Bevittek a verőbarakkba.
Doamnemiluiește, így hívta mindenki. Uramirgalmazz barakk.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 28. szám, 2024. július 12.
LXVIII. évfolyam, 20. szám, 2024. május 17.
LXVIII. évfolyam, 18. szám, 2024. május 3.
Élet és Irodalom 2024