Végre!

MŰBÍRÁLAT - SZÍNHÁZ - LXVIII. évfolyam, 24. szám, 2024. június 14.

► Pintér Béla – Darvas Benedek: Gyévuska. Weöres Sándor Színház, Szombathely, május 7.

A szombathelyiek számára különös jelentéssel bír a szovjet hadszíntérre vonulás előtti napot, majd magát a harctér eseményeit feldolgozó történet, hiszen a kivezényelt magyar csapatok közül elsőként a szombathelyi hadtest érkezett a Don-kanyarba, s a város a mai napig évente megemlékezik a küzdelemben elesettekről. A Gyévuska hangulata a legkevésbé sem magasztos, egyáltalán nem a hősiességre helyezi a hangsúlyt, sokkal inkább azokra az emberi játszmákra, amelyeket az idő múlásával felülír az emlékezetben a hőskultusz. De hogyan lehet megtartani az egyensúlyt, s anélkül megmutatni ezeket a piszkos játszmákat, hogy megkérdőjeleznénk az áldozatvállalást? Hát abszurditással.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 28. szám, 2024. július 12.
LXVIII. évfolyam, 26. szám, 2024. június 28.
LXVIII. évfolyam, 22. szám, 2024. május 31.
Élet és Irodalom 2024