Krasznahorkai-kalauz

KÖNYVKRITIKA - LXVIII. évfolyam, 24. szám, 2024. június 14.

Szabó Gábor: Kilátás az utolsó hajóról. Krasznahorkai László prózavilága. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2024, 368 oldal, 5999 Ft

Szabó Gábor, a mai magyar irodalom (s ezen belül különösen a próza) kiemelkedő elemzője, aki, azt hiszem, elsőként nézett szembe Esterházy nagy művének, a Bevezetés a szépirodalomba című különös könyvének különleges felépítettségével és embertpróbáló bonyolultságával ( a „Te, ez iszkol” című könyvében, 2005), most Krasznahorkai műveinek összetettségét és összeszerkesztettségét vette szemügyre: nem az egyes regények egyedisége és sajátossága érdekli (emiatt minden kritikai jellegű észrevétel megtételétől tartózkodik is!), hanem az: hogyan áll össze a sok és sokféle prózai mű, keletkezési időtől, választott műfajtól és terjedelemtől eltekintve, egy nagy világlátás megjelenésévé.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 28. szám, 2024. július 12.
LXVIII. évfolyam, 5. szám, 2024. február 2.
LXVII. évfolyam, 51–52. szám, 2023. december 21.
Élet és Irodalom 2024