A jelen anyaga

Az ÉS könyve a könyvhéten

KÖNYVKRITIKA - AZ ÉS KÖNYVE - LXVIII. évfolyam, 24. szám, 2024. június 14.

Kukorelly Endre: Ház, háború, halott – avagy nem arra való a szeme annak, akit Hermész vezet, hogy fura vidékeket lásson. Kalligram Kiadó, Budapest, 2024, 240 oldal, 3990 Ft

Impulzusok, fel-felerősödő lüktetés, tolófájdalmakként emlékeket világra hozó örvénylő erők. Nem is volna ésszerű egyetlen irányba koncentrálni mozgásukat. A Ház több házat is jelent, egy frissen vásároltat Istvántelepen, egy régebbit ugyanott, egy még régebbit a Balaton partján, és így tovább. A Háború sem konkrétan egy, vagy akár kettő, minden konfliktus, viszály alá kerül. A Halott is számtalan halált gyűjt egybe, az örök átmenetiség már-már azonosítatlanul feldobja a hullákat, hogy aztán egy sárga lábujjkörmű test emelkedjen ki közülük, a halál elszemélytelenedő folyamatából kibukva legyen jelképe a dologi létnek, legyőzve a nemlét megfoghatatlanságát. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, az emlékezőnek el kell személytelenednie. Csakis így figyelheti meg a személytelenben rejlő személyest.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
LXVII. évfolyam, 42. szám, 2023. október 20.
LXVII. évfolyam, 20. szám, 2023. május 19.
Élet és Irodalom 2024