Elképzelt zsidók imázsa

KÖNYVKRITIKA - LXVIII. évfolyam, 24. szám, 2024. június 14.

Bolgár Dániel: Miért éppen a zsidók? A zsidó siker és kudarc feltalálása Magyarországon. Corvina Kiadó, Budapest, 2024, 544 oldal, 6490 Ft

A könyv egyik központi fejezetében Bolgár a „zsidó siker” régebbi magyarázataival polemizál; sorra veszi Marx, Sombart, Max Weber, Hajnal István, Bibó István és Hanák Péter gondolatait (olykor utal Jászira, Bourdieu-re, Veblenre, Simmelre), mindegyikük érveit részben elfogadja, végül mégis elveti, kevésnek vagy hibásnak találja őket. Nem, állapítja meg, a zsidókat nem kisebbségi létük, nem páriasorsuk, peremhelyzetük, kitaszítottságuk tette a keresztény társadalomnál sikeresebbé. Akkor micsoda?

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 26. szám, 2024. június 28.
LXVIII. évfolyam, 15. szám, 2024. április 12.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
Élet és Irodalom 2024