Hamvadó csavarvég

MŰBÍRÁLAT - ZENE - LXVIII. évfolyam, 23. szám, 2024. június 7.

► Bertrand Chamayou: Letter(s) to Erik Satie; Cage2 – Erato/Warner, 2023–24

A Cage2 az Élodie Sicard táncossal tartott előadássorozat zenei anyaga, illetve további darabokkal kiegészített változata, amely teljes egészében Cage táncelőadásokhoz komponált preparált zongorás műveit tartalmazza, ahogy az előzőekben tárgyalt lemezen is vannak preparált zongorás darabok. A négyzetre emelt Cage egyszerre jelenti a két előadót (zongorista és táncos), valamint utal a színpad négy sarkában elhelyezett zongorákra: erre a műveknek megfelelő, különböző preparációk miatt volt szükség. A preparált zongora lényegében egy másik hangszer, erősebb ütős, kevésbé dallamhangszer karakterrel. Gyakori képzettársítás a gamelán zene a csengő-bongó összhangzás miatt és Cage talán valahol mélyen a zongora preparálásának kifejlesztésével is kapcsolódni kívánt a Satie által vezetett Hatok zeneszerzői csoporthoz és Ravelhez, Debussyhez, akikre hatást gyakorolt az 1900-as párizsi világkiállításon először Európában megszólaló gamelán zene.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 21. szám, 2024. május 24.
LXVIII. évfolyam, 19. szám, 2024. május 10.
LXVIII. évfolyam, 17. szám, 2024. április 26.
Élet és Irodalom 2024