Kétféle romantika

MŰBÍRÁLAT - ZENE - LXVIII. évfolyam, 23. szám, 2024. június 7.

► Dóra Kokas, Marianna Shirinyan: Hypnosis. Hungaroton

Két világklasszis muzsikus: a magyar csellista, Kokas Dóra (1992) és az örmény–dán zongoraművész, Marianna Shirinyan (1978) Hypnosis címmel pompás közös lemezt készített a cselló–zongora szonátairodalom két remekművéből. CD-jükön előbb Szergej Rachmaninov (1873–1943) g-moll szonátája (op. 19) hangzik fel, majd Dmitrij Sosztakovics (1906–1975) kompozíciója, a d-moll szonáta (op. 40), ráadásként pedig megszólal a Vocalise, szintén Rachmaninovtól (op. 34, No. 14 – 1910). Rachmaninovot az orosz késő romantika nagy alakjaként tartják számon, Sosztakovics a XX. századi eklektikus modernség fontos szerzője. Ritkán említik őket egy mondatban, hiszen Rachmaninov aligha tartozik Sosztakovics inspirációforrásai közé.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 20. szám, 2024. május 17.
LXVIII. évfolyam, 18. szám, 2024. május 3.
LXVIII. évfolyam, 17. szám, 2024. április 26.
Élet és Irodalom 2024