Töretlen hála

PÁRATLAN OLDAL - LXVIII. évfolyam, 22. szám, 2024. május 31.

Nem kis meglepetéssel olvasom Vietnám kommunista kormányának összefoglalóját Pham Minh Chinh miniszterelnök idén januári budapesti látogatásáról. Chinh megbeszéléseket folytatott a magyar miniszterelnökkel, és hangsúlyozta a két ország 1950 óta tartó töretlen barátságát. Akkor vette fel ugyanis a diplomáciai kapcsolatokat a két ország.
A kommunista miniszterelnök beszédében megköszönte a magyar népnek azt az értékes segítséget, amelyet Vietnámnak nyújtott „a nemzeti függetlenség elnyerése és az ország egyesítése” érdekében.
Jól olvasom? A Kádár-rezsim segítségét köszönte meg Orbán Viktornak? Ugyanis az amerikaiak ellen harcoló kommunista Észak-Vietnam igencsak jelentős segítséget kapott egykoron Kádáréktól.
Például 1967. október 29-én a Szabad Föld arról tudósított, hogy az amerikaiak ellen küzdő hős vietnámi népet egy 200 és egy 340 személyes kórházzal segítette ki Magyarország. Az ajándékot Pham Van Dong, a VDK miniszterelnöke táviratban köszönte meg Fock Jenőnek, a kormány akkori elnökének.
2020-ban a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja felháborodottan tiltakozott egy Németországban felállított Lenin-szobor miatt. Bocskor Andrea EP-képviselő írásbeli kérdést intézett az Európai Bizottsághoz az ügyben, konkrét lépéseket sürgetett. 
Zalaegerszegen a mai napig áll Európa egyetlen Ho Si Minh-emlék­műve. És nem kell aggódni amiatt sem, hogy a vietnámi kommunista ikon szobrának eltávolítását kezdeményezi majd az Orbán-kormány.
Persze ha az a „liberális” Nyugaton, mondjuk Németországban állna, akkor az más kérdés.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 21. szám, 2024. május 24.
LXVIII. évfolyam, 20. szám, 2024. május 17.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
Élet és Irodalom 2024