Hova jutunk?

VISSZHANG - LXVIII. évfolyam, 21. szám, 2024. május 24.

Kovács Zoltán szerint a választás tétje, hogyha nem vigyázunk, megint oda jutunk – Virág elvtárs logikáját követve –, hogy aki a mi boldog, fényes jövőnkben nem bízik, az áruló (A tét, ÉS, 2024/20., máj. 17.).
Véleményem szerint nem ide jutunk, hanem már rég itt vagyunk, ha vigyázunk, ha nem. Ezt éppen cikkének eszmefuttatása bizonyítja. (Ahogy megfogalmazta: „A Fidesz története voltaképp amúgy sem más, mint az övékétől eltérő véleményen állók lehetőség szerinti kizárása a közéletből.”)
Vagyis, úgy gondolom, a választás igazi tétje most inkább az, hogy létrejön-e végre valódi cselekvőképes ellenzéki erő. Az eddigi látszatösszefogásos teátrális megnyilvánulások ettől a céltól inkább eltávolítottak, mintsem közelebb vittek. Milyen vicces volt például, amikor a választások előtt Szabó Tímea – egy alig kimutatható népszerűségű párt társelnöke, a néhány százalékos támogatottságú MSZP-vezetők társaságában – nagy hangon kijelentette: „2022-ben leváltjuk az Orbán-kormányt, és jóvátesszük az elmúlt 10 év hibáit!”

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 17. szám, 2024. április 26.
LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVII. évfolyam, 11. szám, 2023. március 17.
Élet és Irodalom 2024