„Hazánk szentje, szabadság vezére”

KÖNYVKRITIKA - LXVIII. évfolyam, 20. szám, 2024. május 17.

Tüskés Gábor – Knapp Éva: A textualizált Rákóczi. Balassi Kiadó, Budapest, 2023, 488 oldal, 5000 Ft

A XIX. században megkezdett irodalomtörténeti kutatások révén világossá vált, hogy II. Rákóczi Ferenc kora egyik kiemelkedő írói életművét alkotta meg. Az 1711 előtti magyar és idegen nyelvű irodalmi munkássága (levelei, beszédei, értekezései, versei, imádságai) mellett a később keletkezett, latin és francia nyelvű alkotásoknak van nagyobb súlya. A nagyrészt kéziratban maradt szövegek kritikai kiadása 1978-tól több kötetben jelent meg, a mélyreható vizsgálatokra épülő, monografikus jellegű irodalomtörténeti értékelés azonban váratott magára. Ezt a hiányt pótolja Tüskés Gábor és Knapp Éva kötete, melyben a témához kapcsolódó, korábban magyar vagy idegen nyelven megjelent tanulmányaik átdolgozott változatait rendezték egységes szerkezetbe.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2024