Ujgurok

PÁRATLAN OLDAL - LXVIII. évfolyam, 20. szám, 2024. május 17.

Másfél évvel ezelőtt Andrew Bremberg nagykövet, a washingtoni Kommunizmus Áldozatai Emlékalapítvány elnöke Budapesten járt. Csák János kulturális és Varga Judit korábbi igazságügyi miniszterrel is tárgyalt, és megjegyezte, az USA-ban manapság azzal sincsenek tisztában, hogy Kínában és másutt mintegy másfél milliárd ember él kommunista uralom alatt.  A Magyar Nemzet cikke szerint a szervezet tevékenységét az Orbán-kormány tízmillió dollárral támogatja!  
Az alapítvány egyik célja a kínai kommunista rezsim bűneinek nyilvánosságra hozatala. Idén, április 10-én, Bremberg az amerikai szenátus külügyi bizottsága előtt tanúskodott, és a kínai elnökről megjegyezte, hogy az „tömeggyilkos kampányt” folytat az ujguruk ellen. 
2006-ban még ujgur küldöttség is járt a csíksomlyói búcsún, és Tőkés László, a Fidesz európai parlamenti képviselője 2018-ban kijelentette: „Hszi Csin-ping elnök uralma alatt az emberi jogok helyzete végletesen megromlott. A ti­beti és az ujgur kisebbségi közösségek tag­jait a szeparatizmus jogcímén üldözik, kínozzák meg és vetik börtönbe… A kínai kormány a totalitárius, kommunis­ta rezsimek jól ismert módszereit alkalmazza a saját alkotmánya által is biztosított alapvető emberi jogok sérelmére.”
Viszont amikor Hszi Csin-ping kínai elnök nemrég Budapesten járt, Orbán Viktor így üdvözölte: „Magyarország mindig is baráti kapcsolatokat ápolt Kínával, amelynek szilárd politikai alapjai voltak, mindig is az egy Kína elvét vallottuk, mindig is a kölcsönös tisztelet alapján álltunk, mindig is úgy tekintettünk Kínára, mint egy baráti országra.”
Az ujgurok nem kerültek szóba. Különben is, a magyar miniszterelnök legújabb retorikája szerint a kommunista Kínával való együttműködés „a folyamatos, megszakítatlan barátság hosszú évtizedeinek története”.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 22. szám, 2024. május 31.
LXVIII. évfolyam, 21. szám, 2024. május 24.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
Élet és Irodalom 2024