Téglába vésett jelek

KÖNYVKRITIKA - LXVIII. évfolyam, 20. szám, 2024. május 17.

Nádas Pál: Magyar és magyar zsidó történelem – Lajta Béla és Lovag Wechselmann Ignác szecessziós épületében. Múlt és Jövő Könyvkiadó, Budapest, 2024, 521 oldal, 9080 Ft


A zsidótörvények következményei az iskolát is sújtották. Az elszegényedett zsidó családok  gyerekeiket már a szünetekben sem tudták hazavinni, így ellátásukról a kollégium gondoskodott. A tanárok egy részét behívták munkaszolgálatra, őket óraadókkal igyekeztek pótolni. A német bevonulás után a helyzet infernálissá vált. 1944 december 3-án valóságos vérfürdő helyszíne lett a Mexikói út 60., felbőszült nyilasok beteg gyerekeket gyilkoltak itt meg.
A szerző aprólékos kutatómunkával tárta fel az események menetét, szereplőit és helyszíneit. Szerencsére akadtak túlélők, akik be tudtak számolni sorsukról és csodával határos megmenekülésükről. Ezek a személyes történetek a magyar zsidóság történetének legsötétebb fejezetéről szóló tudásunkat bővítik.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 24. szám, 2024. június 14.
LXVIII. évfolyam, 23. szám, 2024. június 7.
LXVIII. évfolyam, 22. szám, 2024. május 31.
Élet és Irodalom 2024