Környezetvédelem és demokrácia

KÖNYVKRITIKA - LXVIII. évfolyam, 20. szám, 2024. május 17.

Michael E. Mann: Az új klímaháború. Harc a bolygó visszaszerzéséért. Fordította Csender Anikó. MCC Press, Budapest, 2024, 405 oldal, 5950 Ft

Mann az egyik legismertebb klímatudós, aki évtizedek óta a környezetvédelmi törekvések frontvonalában van, és saját bőrén tapasztalta meg az ellenérdekelt fél gátlástalanságát. A fosszilis tüzelőanyagok égetése óriási nyereséget termel egy szűk rétegnek, akik szinte bármire hajlandók, hogy a környezetvédelmi intézkedéseket megakadályozzák. Az éghajlatváltozás ténye ma már túl nyilvánvaló ahhoz, hogy komolyan kétségbe lehessen vonni, ezért a fosszilis ipar és az általa irányított politikusok más taktikát választanak. Az elsöprő erejű tudományos bizonyítékokat kétségbe vonva azt állítják, hogy az éghajlatváltozásért nem az emberiség a felelős, vagy azt híresztelik, hogy a melegedő klímának jótékony hatása lesz az emberekre.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 1. szám, 2023. január 6.
LXVI. évfolyam, 48. szám, 2022. december 2.
Élet és Irodalom 2024