Megszüntetve megőrzés

PUBLICISZTIKA - LXVIII. évfolyam, 20. szám, 2024. május 17.

Az alkotmányos helyreállítás kérdése az utóbbi évek időszakonként visszatérő témája Magyarországon. Vita akörül van, hogy vajon miként állítható helyre a jogállam a mai állapottal szemben, amely nem demokrácia és nem jogállam. Legutóbb április 25–26-án volt a tárgyban konferencia, ahol mások mellett Kis János filozófus is előadott (Jogállami átmenet – akkor és most, április 26.).
Ő
is a többséghez tartozik abban a tekintetben, hogy a legalitást kivételes körülmények között áttörhetőnek véli, mivel a NER által létrehozott jogrendet nem találta alkalmasnak a továbbélésre. Kiemelhető tézise az, hogy egy jogszabály kritikus helyzetben csak valamilyen nem jogi cél végrehajtásának eszközeként (instrumentumaként) lehet érvényes (feltéve, hogy az adott cél is pozitívan értékelhető). A jog ilyen instrumentalista felfogásához képest lehetséges természetesen másféle megközelítés is.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVII. évfolyam, 39. szám, 2023. szeptember 29.
LXVII. évfolyam, 34. szám, 2023. augusztus 25.
Élet és Irodalom 2024