Az értelemképződés spontaneitása

KÖNYVKRITIKA - LXVIII. évfolyam, 19. szám, 2024. május 10.

► Szummer Csaba: Spontán értelemképződés módosult tudatállapotokban: trauma, álom és pszichedelikus élmény. L’Harmattan Könyvkiadó, Budapest, 2024, 322 oldal, 3990 Ft

A pszichedelikus élmény vizsgálatát aktuálissá teszi a módosult tudatállapotokat kiaknázó terápiák előtérbe kerülése az elmúlt évtized során. Lassan általánossá válik ugyanis az a vélemény, hogy a tisztán kognitív terápiák ritkán hoznak gyógyulást a traumák feldolgozásában, mivel nem elég megérteni, hogy mi történt velünk egy trauma során, hanem az élményfeldolgozás szintjén is szükséges változást elérni. Így kerültek előtérbe az úgynevezett Gestalt- és szomatoterápiák, mozgás- és táncterápiák, és részben ehhez a trendhez sorolható a sématerápia is. Ami pedig a pszichedelikus szerekkel asszisztált terápiákat illeti, ezek egyértelműen áttöréshez vezettek terápia-rezisztens PTSD (poszttraumás stressz-zavar) betegek kezelésénél, mint ahogyan hatásosnak tűnnek depressziósok és függőbetegek esetében is.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 50. szám, 2023. december 15.
LXVII. évfolyam, 32. szám, 2023. augusztus 11.
LXVII. évfolyam, 15. szám, 2023. április 14.
Élet és Irodalom 2024