Lemberg nyomában

KÖNYVKRITIKA - LXVIII. évfolyam, 19. szám, 2024. május 10.

Lutz C. Kleveman: Lemberg. Európa elfeledett közepe. Fordította Kurdi Imre. Park Kiadó, Budapest, 2023, 341 oldal, 5999 Ft

A szerző, Lutz C. Kleveman német újságíró egyrészt a város történelmét kutatja történeti források alapján, másrészt interjúkat készít túlélőkkel. Könyvét az elhallgatott, a felszín alatt bujkáló múlt utáni nyomozás teszi izgalmassá. Ukrajnában, mint másutt is Kelet-Európában, hallgatás övezi a múlt traumatikus eseményeit. Mégis, írja, „elcsodálkozom, hogy még ma is milyen közvetlenül megtapasztalható Lembergben a nyers történelmi valóság. A (poszt)szovjet porréteg, meg a hallgatás, amely (…) elfedi és homályba borítja, egyszersmind a maga igaz valójában meg is őriz belőle valamit”.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 47. szám, 2023. november 24.
LXVII. évfolyam, 11. szám, 2023. március 17.
LXVII. évfolyam, 10. szám, 2023. március 10.
Élet és Irodalom 2024