Mégis sok közös

KÖNYVKRITIKA - LXVIII. évfolyam, 19. szám, 2024. május 10.

Markó Béla: Már nem közös. Kalligram Kiadó, Budapest, 2023, 186 oldal, 3990 Ft

A létösszegzés formája itt 82 szabadvers, habár Markó sorai gyakran tartják a szótagszámot, illeszkednek egymáshoz, legalább a szomszédaikhoz, és gyakori, hogy érzünk jambikus lüktetést, így néha akár blank verse-ről is beszélhetnénk. Ami nem meglepő, hiszen hasonlóan vastag köteteket szentelt már Markó kizárólag szonetteknek (Amit az ördög jóváhagy). Ha kétségeink támadnának a kötet verstanáról írottak felől, Markó maga is értekezik a szabadvers-felfogásáról a Fél pár cipő című opuszban: „Ne legyen szabad a szabadvers. Ha éppen / kilóg egy sor, igazítom.”

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 7. szám, 2023. február 17.
LXVI. évfolyam, 25. szám, 2022. június 24.
LXV. évfolyam, 46. szám, 2021. november 19.
Élet és Irodalom 2024