Kézen fogva a bukásig

KÖNYVKRITIKA - LXVIII. évfolyam, 19. szám, 2024. május 10.

Majtényi György: Kádárné és Kádár. Open Books Kiadó, Bu­dapest, 2023, 208 oldal, 4999 Ft

A kutatás bevett és újabb módszerei részben hasznavehetetlenek két olyan zárkózott és magányos emberről szóló történelmi nyomozás esetében, amilyen Kádár Jánosné és Kádár János volt. Magányosan éltek a Rózsadomb legtetején található Cserje utcai villában, ami százhetvenhárom négyzetméterével és fényűzőnek nem nevezhető berendezésével még abban a korban sem számított luxusnak. Bár 1957 után Aczél György és Biszku Béla feleségeikkel néha meghívottak voltak itt, de ezek a látogatások is elmaradoztak, aminek oka lehetett, hogy Kádár mindkettőjüktől eltávolodott, ami Biszku esetében politikai összefüggésekben is értelmezhető.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 5. szám, 2024. február 2.
LXVII. évfolyam, 27. szám, 2023. július 7.
LXVII. évfolyam, 10. szám, 2023. március 10.
Élet és Irodalom 2024