Pszeudobibliai nevelődési regény

KÖNYVKRITIKA - LXVIII. évfolyam, 15. szám, 2024. április 12.

Szolcsányi Ákos: Dávid család­jai. Kisregény. Kalligram Kiadó, Bu­dapest, 2023, 166 oldal, 3990 Ft

A szöveg Dávid történetét tizenhárom éves korában való felkenésével kezdi, és a Betsábéval való szerelemből fogant gyerek elvetélése táján fejezi be. Az belső beszéd alapvető linearitása ellenére titokzatos időstruktúrát sejtet, amennyiben Sámuel már régen meghalt, sőt, Dávidnak is van egy ilyen mondata Betsábé alakját felidézve: „Három-négy halálomig rögzült (kiemelés: Sz.J.) emlékem egyike az ő selyemmel fedett, telt melle” (144.). Mintha a halálon túlról folyna ez a beszélgetés…

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 38. szám, 2023. szeptember 22.
LXVI. évfolyam, 47. szám, 2022. november 25.
LXVI. évfolyam, 43. szám, 2022. október 28.
Élet és Irodalom 2024