Világépülés és -omlás

KÖNYVKRITIKA - KETTEN EGY ÚJ KÖNYVRŐL - LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.

Ketten egy új könyvről – Áfra János: Omlás. Kalligram Kiadó, Budapest, 2023, 144 oldal, 2990 Ft

A szöveg poétikai konstellációja jelentéscentrumként alapvetően közvetett lírai szubjektumokat hoz létre az olvasás folyamán. Az Oszlop és az Anyagfáradás című, valamint az utolsó, Entrópia ciklusban az szinte nem is azonosítható, a negyedikben viszont érdekes módon a ciklus címe is Hidak – személyes jellegű az átvezetés két személytelen költői világba, tehát ebben a közbülső ciklusban, illetve a második, Alapfal címűben a leginkább önéletrajzi jellegű a beszélő, de úgy, hogy mindez azért itt is az elvontság irányába hat. A kilencvenes évek ironikus, nyelvjátékra alapozott költészetének nyoma sincs Áfra János verseszményében. A kötet meg is adja az olvasónak a dekódoláshoz az „útmutatót”: „Mert csak az van, /ami láttatja magát, / csak az fosztható ki, /amin gondolatok és /fények törnek meg, /ami nem áraszt, csak, /tompítja a ragyogást, /majd elnyelni, /ahogy egymást árnyékok /nyelik el, az egybe- /fűzött emberi életek.” (Kód)

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 6. szám, 2023. február 10.
LXVII. évfolyam, 6. szám, 2023. február 10.
LXVII. évfolyam, 6. szám, 2023. február 10.
Élet és Irodalom 2024