Megelevenedik a Babits-szobor

KÖNYVKRITIKA - LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.

► Babits Mihály összes versei 2. (1906–1910) Kritikai ki­adás. Sajtó alá rendezte Ke­le­véz Ágnes. Ar­gu­men­tum Ki­adó – Böl­csé­szet­tudományi Ku­ta­tó­köz­pont Iro­da­lomtudományi Intézet, Bu­da­pest, 2023, 1128+28 oldal, 8500 Ft

A száraz tények uncsi (vég nélküli szövegváltozat-táblázatok), nehezen olvasható (1200 oldal kisbetűvel!), és csak a magas tudomány legfelső emeletére járatos olvasóknak szóló könyvet sejtetnek (még olyasmiről is értesülünk, hogy a Messze… messze… című versben az egyik értelmező 66%-ban látja megvalósulni a 3-2-3-as verssor-osztatot).

De a látszat csal: nemhogy nem unalmas, hanem az utóbbi évek egyik legérdekesebb irodalomtörténeti könyve van előttünk. Akárhol nyitom fel, szinte beszippant. Egyrészt Kelevéz Ágnes magyarázó-értelmező szövegei érthetően, szakszerűen, de nem tudálékosan folynak, másrészt érezhető, hogy Babits iránti mély szeretettel átitatott tudás gyümölcse a kiadás – ez az érzelmi többlet azonnal megragadja az olvasót. De hogy egy kritikai kiadás valóban érdekes legyen, ahhoz több kell.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LI. évfolyam 15. szám, 2007. április 13.
Élet és Irodalom 2024