A halál főpróbája

KÖNYVKRITIKA - LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.

► Mario Escobar: A varsói tanár. Fordította Mester Yvonne. Kossuth Könyvkiadó, Budapest, 2023, 352 oldal, 4800 Ft

Így bővül Korczak Gettónaplója Escobar tolla alatt olyasfajta történelmi látleletté, amelyben ennek a Don Quijote-kinézetű orvosnak és pedagógusnak a tevékenysége egy paradoxon miatt válik rendkívül tragikussá. Miközben ebben a vészterhes időszakban a regény összes többi szereplője közül Korczak látja a legtisztábban: szélmalomharcot vív csupán a reá bízott árvák érdekében, hiszen a pusztulásuk zsidóként elkerülhetetlen, mégis ő az egyetlen – a mellette ténykedő tanítók és gyermekfelügyelők ebben a vonatkozásban sem érnek fel hozzá –, aki mindvégig tartani próbálja a lelket a kicsinyekben. „Világéletemben igyekeztem megóvni az embereket a rossz dolgoktól” (50.) – vallja az Escobarnál is egyes szám első személyben megnyilatkozó Korczak, és mindez hatványozottan igaz lesz rá az élete utolsó két évében.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 3. szám, 2024. január 19.
LXVIII. évfolyam, 1. szám, 2024. január 5.
LXVII. évfolyam, 42. szám, 2023. október 20.
Élet és Irodalom 2024