Kiharcolt új dal

KÖNYVKRITIKA - LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.

Harcos Bálint: Széria. Su/cure sale Kiadó, Lyon, Budapest, Athén, 2023, 94 oldal, 3990 Ft

Néhány költő (Celan, Bonnefoy, Popa, Ajgi, e. e. cummings, Tandori) a szűkszavúságban és/vagy az avantgárdban talált keskeny ösvényre. Kötetcímadó ciklusában Harcos Bálint is ezen a nyomon ötvözi eredeti, csodás szintézisbe a rímes-strófikus és a szabadverset. Az 1-3 szóból álló 1-3 sorba tördelt – olykor egyszavas – versszakok katartikusan kizengő vers-egésszé forrnak a váratlanul felcsapó, egy előző sorra, vers-eleji sorvégre felelő vagy belső rímek és az atonális ritmus révén. Mint a Széria 18. darabja: „(Hogyan lehet / egy meghasadt / kő: szó?) // (Egy lehelet…) // (»Ősz, ó!«) // (Kő a vasat.) // (Micsoda hőség!) // (A pillantás ad át. / Kinek, minek, Magát.) // (De ő? Szét- / szakít. A mag-) // »Az ősz ég!« Stb.). // (Vakítanak.)”

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 45. szám, 2023. november 10.
LXVII. évfolyam, 38. szám, 2023. szeptember 22.
LXVII. évfolyam, 27. szám, 2023. július 7.
Élet és Irodalom 2024