Globális Magyarország

KÖNYVKRITIKA - LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.

Magyarország globális története a kezdetektől 1868-ig. Szerkesztette Laczó Ferenc, Vadas András, Varga Bálint. Corvina Kiadó, Budapest, 2023, 560 oldal, 5490 Ft

A legnagyobb meglepetést – többnyire helyeslést, máshol csodálkozást – az esszék nyelvhasználata váltotta ki belőlem. 891-hez érve Langó Péter kerüli a közismert honfoglalás szót, s meg is indokolja, hogy a békésebb „megtelepedés” szó jobban kifejezi az akkor kezdődő folyamat jellegét. A rá következő időszaknál is „úgynevezett kalandozó hadjáratok”-ról olvashatunk, hangsúlyosan idézőjelben. 1848-hoz érve gyakorlatilag egyetlen megszokott fogalmat és fordulatot sem találunk; hogy egyáltalán megtörtént a jobbágyfelszabadítás, az is fura módon a Tamás bátya kunyhója szócikkből derül ki, 1853-nál.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 15. szám, 2024. április 12.
LXVIII. évfolyam, 3. szám, 2024. január 19.
LXVII. évfolyam, 51–52. szám, 2023. december 21.
Élet és Irodalom 2024