ZÁSZLÓBONTÁS

PÁRATLAN OLDAL - LXVIII. évfolyam, 10. szám, 2024. március 8.

A kegyelmi ügyben hozott hibás döntés „megbontotta a nemzet egységét” – summázta a miniszterelnök a botrány tanulságait bicskanyitogató retorikával, majd hozzá is látott a megbomlott egység helyreállításához. A hibásnak megjelölt államfőt lepöckölte, és új elnököt tett a helyére. Választását az Orbán nagyságát elismerni bármikor kész politológus azzal nyugtázta, hogy „alábecsültem a miniszterelnököt”. És valóban: dr. Su­lyok Tamásnál, az Alkotmánybíróság elnökénél alkalmasabb jelöltet erre a feladatra nem is találhatott volna. 

A jó házból való jogász családi hagyományként ápolja a nemzet egyesítésének ügyét. Amint azt Karsai László kiderítette, édesapja, dr. Sulyok László a Magyar Nemzetiszocialista Párt Fejér megyei elnökeként, 1944. június 17-én, önfeledt, lelkes cikkben ünnepelte a német megszállást és a gőzerővel folyó, illetve a megyében addigra már véget is ért deportálásokat. „Végre levegőhöz jutottunk”, sóhajtott fel, s egyben tág keblű receptet is kínált „a magyarság jobb jövőjének kiműveléséhez”: zsidó vértől való mentesség, erkölcsi feddhetetlenség, in concreto magyar nemzetiszocialista meggyőződés. Hetedíziglen.

Ifjabb Sulyok, úgy is mint az ország első közjogi méltósága, felmenője ’45 utáni életét fordulatos kalandregénnyé stilizálva mutatja be önéletrajzaiban – koncepciós per, sosemvolt halálos ítélet, 10 év illegalitás stb. –, célirányosan kerülve az érintkezést a szürke valósággal.

Schmitt Pál, hol vagy, amikor a nemzetnek szüksége van r ád?    

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 19. szám, 2024. május 10.
LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 1. szám, 2024. január 5.
Élet és Irodalom 2024