„Biden sajnos nem tudja, hogyan kell tárgyalni”

Beszélgetés Jeffrey Sachs amerikai közgazdásszal

INTERJÚ - LXVIII. évfolyam, 8. szám, 2024. február 23.

Jeffrey Sachs (69) közgazdász és közpolitikai elemző, a Columbia Egyetem professzora, korábban két évtizedig a Harvardon tanított. Kutatási területe a fenntartható fejlődés, és ismert a szegénység fel­számolásáért folytatott küzdelme is. Annak idején Mihail Gorbacsov és Borisz Jelcin orosz elnököket segítette gazdaságpolitikájukban, s az első szabad, demokratikus lengyel kormány idején szerepe volt a piacgazdasági reformok kidolgozásában. 2001 és 2018 között több ENSZ-főtitkár különleges tanácsadója volt. A fejlődő országokban a mélyszegénység, az éhezés és a betegségek csökkentését megcélzó nemzetközi programokat vezetett. A piacpárti közgazdászból az idők során az Egyesült Államok gyakorta szélsőségesen baloldali, a nyugati közmegegyezéssel, sőt a tényekkel is szembeforduló bírálója lett, politikai nézetei inkább dogmatikus, semmint liberális gondolkodóra vallanak, amint az Euromajdanról, az Ukrajna elleni orosz invázióról vagy Orbán Viktorról alkotott nézetében is tükröződik.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 6. szám, 2024. február 9.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 51–52. szám, 2023. december 21.
Élet és Irodalom 2024