Gazdátlan tényrakások

Petri-tér a PIM-ben

MŰBÍRÁLAT - TÁRLAT - LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.

(Gazdátlan tényrakások – Petri-tér, PIM, megtekinthető február 9. és április 15. között.)

A két kurátor, valamint a grafika, az arculat felelőse, Bogdándy Gábor pontosan azt tették, amit tenniük kellett. Ha nem tévedek, akkor ez éppúgy megfelel a múzeum intenciójának, mint Petri költészete bemutatásának. Az irodalmi múzeum valóban épp arra való, amit itt láthat és olvashat mindenki. A textualitás és a vizualitás elválaszthatatlanná tétele egyben Petri költészetének különböző síkjait, jelentéstanát, az államszocializmushoz való viszonyát is felidézi. Petri számára a politikai döntések, és az olyan szerelmi történet, mint az előle az öngyilkosságába menekülő Kepes Sára története, másként és másért, de egyaránt meghatározó volt mind a költészetében, mind az élettörténetében. A Kepes Sáráról szóló verseknek Petri munkásságában ugyancsak döntő szerepük volt. Így a Sári, ne vigyorogj rajtam, az 1981-ben megjelent Örökhétfő egyik hosszú, háromoldalas lenyűgöző versének, amelyből hét sort idéztek a Petri-térben, és amit most itt megismétlek.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 11. szám, 2024. március 14.
Élet és Irodalom 2024