Újabb szempont

VISSZHANG - LXVIII. évfolyam, 6. szám, 2024. február 9.

Sajnos György Péter nem érvel, hanem sejtet (Másfelől, ÉS, 2024/4., jan. 26., Visszhang). Hogy majd érvelni fog. Semmiben sem cáfolta Rózsa T. Endre állításait, sőt behozott olyan közvetlenül nem kapcsolódó gondolatokat, amik teljesen irrelevánsak Rózsa írásával kapcsolatban (Mi történik, ha Izrael leteszi a fegyvert, 2024/3., jan. 19.): „hiszen Visszhang-írásában szó sincs a demokratikus jogállam belső helyzetéről, Netanjáhu miniszterelnök tetteiről, ellenzékéről, mindazokról, akik hosszú évek óta tiltakoznak ellene, s mintha Izrael mindennapi politikai élete, vitái is a szöveg hátterébe szorulnának”.

Továbbá: „immorális felelőtlenség öregeket, asszonyokat és nem utolsósorban kis és nagyobb gyermekeiket megölniük”. György Péter nem hallott még az élő pajzs intézményéről? Vagy azokról a százakról (öregekről, gyerekekről, asszonyokról), akiket a Hamász lőtt hátba, mikor menekülni akartak Gázából?

De a legnagyobb hiányossága a válasznak, hogy arra nem reagál: Rózsa tényközlése szerint a Korán hívei en bloc zsidókat, és nem kizárólag izraeli zsidókat akarnak ölni. Mintha nyugaton már átfordultak volna ezen szempontra az események. Mit kezdjünk ezzel?

Élet és Irodalom 2024