Egy ember mindig érdekes

MŰBÍRÁLAT - TÁRLAT - LXVII. évfolyam, 51–52. szám, 2023. december 21.

(Birkás Ákos kiállítása megtekinthető a Vintage Galériában 2024. január 26-ig.)

A korszak politikai kontextusai óhatatlanul a jobboldali fantáziák, álmok, normatív összeesküvések, menekülések, új helyekhez fűződő remények és kétségbeesések felé vezetnek, melyek újra és újra feltűnnek Birkás képein, aki egyszerűen nem engedte meg magának, hogy kikerülje mindazt, amit itthon is láthatott és megörökíthetett. Igen figyelemreméltó, hogy az 1975 és 2006 között készült képein egyre gyakrabban tűntek fel az eltérő etnikumok, a menekülők és csavargók, a metrókon tapasztalható sokszínűség. A helyzet az, hogy Birkás egyszerre volt vitathatatlanul nagy festő, komor társadalomkritikus és komoly gondolkozó.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 11. szám, 2024. március 14.
Élet és Irodalom 2024