Szümposzion

KÖNYVKRITIKA - KÖVETÉSI TÁVOLSÁG - LXVII. évfolyam, 51–52. szám, 2023. december 21.

► Széplaky Gerda: Sem Isten, sem állat. Fejezetek az áldozati kultúra dekonstrukciójából. Prae Kiadó, Bu­da­pest, 2023, 330 oldal, 4290 Ft

Platón Lakomájának alaphelyzete jut eszembe, és minden szümposzioné, amikor Széplaky Gerda kötetét forgatom: a tanulmányaiban megszólaló hang személyessége, az olvasóhoz való odafordulása, gondolatmenetének lassú, körkörös kibontakozása a filozófiai diskurzus ógörög mintázatára emlékeztet. Ez az ismerősség és könnyen belakható olvasói szerep feltétlenül szükséges a fejezetekben való elmerüléshez, az egyes témák között létrejövő hálózatos kapcsolatok követéséhez. A könyv címében olvasható negatív festés az emberi létezés köztességét, égi és földi, anyagi és szellemi, mulandó és örökkévaló, önfeledett és önreflexív terében való átmenetiségét teszi érzékletessé, míg az alcím az áldozati kultúra dekonstrukcióját ígéri kontextusként. A bibliai történetekből kiinduló esszék klasszikus művészeti ábrázolások értelmezését integrálva nyitják meg az értelmezést a filozófiai és az esztétikai diskurzus irányába. A hét fejezet egységét az áldozati hierarchia kialakulásának, újraképződésének és működésének megfigyelése adja a nyugati kultúra múltjában és jelenében, arra a tézisre alapozva, hogy ezek a kényszerítő struktúrák szükségképpen el fognak vezetni az általunk belakott világ összeomlásához.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 48. szám, 2023. december 1.
LXVII. évfolyam, 44. szám, 2023. november 3.
LXVII. évfolyam, 40. szám, 2023. október 6.
Élet és Irodalom 2024