A pszichés traumák világa

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 50. szám, 2023. december 15.

► Árkovits Amaryl–Terenyi Zoltán–Varga S. Katalin (szerk.): Trauma-kaleidoszkóp. Oriold és Társai Kiadó, Budapest, 2023, 924 oldal, 14500 Ft

A könyv három fejezetre oszlik: az első részben 7 átfogó, naprakész tanulmányt találunk a trauma történetével és a korai gyerekkori élményeknek a személyiségfejlődésben betöltött szerepével kapcsolatban – a csábításelmélettől a testi „emlékezés” jelenségének feltárásáig. Ez a fejezet általános elméleti megalapozásra törekszik, és ezért számos olyan elméleti megközelítést és témát dolgoz fel, amely a trauma megértéséhez elengedhetetlenül fontos. A második részben a különböző módszerspecifikus egyesületek vezető terapeutái mutatják be 22 tanulmányban, hogy a saját módszerük hogyan alkalmazható a lelki traumák kezelésére, a harmadik részben pedig speciális témák, pszichológiai határterületek (például szülészet, menekültek nehézségei) sajátos problémáinak megközelítését mutatja be 11 írás. Mindhárom fejezetben különböző mértékben kap hangsúlyt a terápiás segítő kapcsolat, a segítő szerepe, funkciója, a feldolgozás módja a terápia során és a terápiás kapcsolat terhelhetősége, tartalmazó képessége.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 19. szám, 2024. május 10.
LXVII. évfolyam, 32. szám, 2023. augusztus 11.
LXVII. évfolyam, 15. szám, 2023. április 14.
Élet és Irodalom 2024