Egzisztenciális pszichológia

Gondolatok Kőváry Zoltán Bevezetés az egzisztenciális pszichológiába című könyvének apropójából

FEUILLETON - LXVII. évfolyam, 49. szám, 2023. december 8.

A lélektant övező konszenzus az, hogy tárgyából következően egyszerre humán tudomány és természettudomány. Erősen vitatott ugyanakkor, hogy mekkora legyen a humán tudományos és naturalista módszer súlya a pszichológiai megismerésben. Kétségtelen, az embert mint természeti lényt is lehet és hasznos tanulmányozni. Praktikus szempontból az elme naturalizáló-fizikalista megközelítései nélkülözhetetlenek. Az olyan területeken folyó kutatások, mint például az élettudományok, a pszichofarmakológia, a telekommunikáció vagy a mesterséges intelligencia, alapvetően, és összeségében pozitívan formálták át számunkra a munka és a szabadidő világát. Választ kaphatunk-e azonban a fizikalista-biológiai-naturalista megközelítésektől az emberi léthelyzettel kapcsolatos kérdésekre? Vagy akárcsak erre: hogyan vált képessé egy természeti lény néhány röpke földtörténeti másodperc alatt a természetből kiemelkedve kultúrát alkotni, és olyan csodákat létrehozni, mint a Don Giovanni, a Lét és idő vagy A Karamazov testvérek?

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 43. szám, 2019. október 25.
LVI. évfolyam, 11. szám, 2012. március 14.
LV. évfolyam 7. szám, 2011. február 18.
Élet és Irodalom 2024