Utazás a vasfüggönyön túlra

Nemes Nagy Ágnes: Amerikai napló (1979)

FEUILLETON - LXVII. évfolyam, 48. szám, 2023. december 1.

Nemes Nagy Ágnes utazása tökéletesen beleillik az akkori hidegháborús magyar–amerikai puhatolózásba. Számos írótársával ellentétben ő ugyan nem tett nyilvánvaló engedményeket, mégis eljutott 1979-ben Iowa írói programjára, és ez kiváltságnak számított, olyan nyugati útnak, ami nem volt bárki számára hozzáférhető. László Szabolcs részletes kutatásai körbeírják a korabeli külügyi viszonyokat. Alaposan elemezte, hogyan épült fel az iowai Rezidencia, mi volt a politikai célja, kik finanszírozták, és kik/mely országok vehettek részt a programban. A magyar külügyi hozzáállás progresszív volt. A kiutaztatható írók névsora közös lista, a magyar külügy ajánlott és lehúzott embereket, de az USA pénzügyi erőfölénye végül nagyot nyomott a latba, így a minisztériumi káderek fanyalgása ellenére jutottak ki nem kollaboráns írók. A kiutazónévsor tehát kompromisszum, a kimagasló teljesítmény nemzetközi jutalmazása.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 51–52. szám, 2022. december 22.
LXVI. évfolyam, 48. szám, 2022. december 2.
LXVI. évfolyam, 44. szám, 2022. november 4.
Élet és Irodalom 2024