Kor­mányzás­tan

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 48. szám, 2023. december 1.

► László Géza: Barkácsolás a gazdaságirányításban. Kreatív politikai döntések a komfortzónán kívül. Magyar Narancs Könyvek, Tea Kiadó, Budapest, 2023, 336 oldal, 4690 Ft

László Géza nem ítélkezik, ám kendőzetlenül ismerteti a tanulságokat a roosevelti New Deal valóságos hátteréről, ami nem volt más, mint „merész kísérletezés” (a valóságban kétségbeesett kapkodás) a megszokott  konzervatív, az aranystandard rendszer megőrzéséhez ragaszkodó szemlélettel szemben, vagy a Ludwig Erhard által feltálalt szociális piacgazdaság hátteréről, a német gazdasági csodáról, ami valójában az amerikai tőke, amerikai versenyelvek alkalmazásával folytatott szabadkereskedelem volt egy csipetnyi szociális érzékenység mítoszával meghintve. Kitűnő – valójában összehasonlító – elemzést olvashatunk a két „vasfejűnek” mondott neoliberális politikusról: a végül realista Ronald Reagannek a beharangozott adócsökkentésből való rugalmas visszatáncolásáról és Margaret Thatchernek az általa hozott paradigmaváltást megkoronázó, a fejadóhoz való makacs ragaszkodása miatti bukásáról.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 51–52. szám, 2023. december 21.
LXVII. évfolyam, 26. szám, 2023. június 30.
LXVII. évfolyam, 23. szám, 2023. június 9.
Élet és Irodalom 2024