UNDERGROUND

PÁRATLAN OLDAL - LXVII. évfolyam, 48. szám, 2023. december 1.

Angliában láttam már, mi történhet, mikor az emblematikus piros – de feleslegessé váló – telefonfülkéket társadalmi hasznosításra ajánlják fel. Tucatnyi praktikus ötlettel lakták be hamarosan. De Újpest nem Nagy-Britanniában van. Az Újpest-központ aluljárójában a telefonokat is rég leszerelték a hét lepusztult fülkében, és senki nem akart a gazdájuk lenni.

A civil szervezeteket, a polgárok véleményét közvetítő mozgalmakat nemzeti konzultációkkal „kikerülni” próbáló kormány egyetlen komoly ellenfele lassan ebben a műfajban a Kutyapárt. Már a szivárványos pad esetével megmutatták, hogy a kreativitással és a humorral nagyon nem tud mit kezdeni a hatalom – és rögeszmés követői.

Újpesten péntek éjjel felújították és hasznos funkciókkal látták el a fülkéket. Lett antikvárium-fülke, megunt ruhák fogasa, beraktak mikrót a rászorulóknak, hasznos információkat ragasztottak ki, és persze „Kit utáljunk ma?”-kereket is lehet pörgetni. De távolról terrorközpontnak is tűnhet. Üzenem a rombolni indulóknak, hogy ez csak egy üzenet.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 6. szám, 2024. február 9.
LXVIII. évfolyam, 5. szám, 2024. február 2.
LXVIII. évfolyam, 2. szám, 2024. január 12.
Élet és Irodalom 2024