A homály története

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 47. szám, 2023. november 24.

► Lina Meruane: Vakfolt. Fordította Báder Petra. Sonora Kiadó, Siklós, 2022, 215 oldal, 5590 Ft

A kötet három része közül az első a legrövidebb: Meruane itt a 2019-ben indult, brutális rendőri erőszakkal (és tényleg kiemelten sok komoly szemsérülés árán) lefojtott chilei tüntetések kapcsán beszél a politikailag motivált „szemgyilkosságok” világtörténetéről – a túlságosan jól ismert, leegyszerűsítő ultrabalos elméleti keret és a rögeszmés ismételgetés ugyanakkor néhol szájbarágóssá teszi a szöveget. Jóval érdekesebb a leghosszabb, középső rész, mely a vak irodalom rendhagyó lajstromát adja.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 5. szám, 2024. február 2.
LXVII. évfolyam, 48. szám, 2023. december 1.
LXVII. évfolyam, 31. szám, 2023. augusztus 4.
Élet és Irodalom 2024