Megrázó krónika

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 47. szám, 2023. november 24.

► Tamás Gáspár Miklós: Világ­vé­ge I. A korszellem dúdol. Kalligram Kiadó, Budapest, 2023, 486 oldal, 4500 Ft

Tamás írásait újraolvasva meglep politikai-társadalmi előrejelzéseinek realizmusa és történelmi gondolkodásának koherenciája. Mindkettőre jó példa A posztfasizmusról (2000) című írás, amely tíz-húsz éves világtendenciákat jelzett előre, s amelynek alapgondolatai – tovább formálódva – meghatározták politikafilozófiai gondolkodását ebben az időszakban. Ez a posztfasizmust úgy határozza meg, hogy az visszafordítja a fölvilágosodás folyamatát, „amely az egyetemes emberi állapothoz rendelte az állampolgárságot”. Felhajtó erejét abból nyeri, hogy szembe tudja állítani a romló pozíciójú európai középosztálybeli és munkás rétegeket elsősorban a bevándorlókkal, de ezen felül valamennyi „nem aktív” réteggel.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 19. szám, 2024. május 10.
LXVII. évfolyam, 11. szám, 2023. március 17.
LXVII. évfolyam, 10. szám, 2023. március 10.
Élet és Irodalom 2024