Az elszalasztott esély

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 47. szám, 2023. november 24.

► Jonathan Freedland: A szabadulóművész. Az ember, aki megszökött Auschwitzból, és beszélt róla a világnak. Fordította Torma Pé­ter. Athenaeum Könyvkiadó, Bu­da­pest, 2023, 448 oldal, 5300 Ft

Walter először tizenhét évesen szökött meg szülőhazájából, Szlovákiából, ahol már 1942-ben elkezdődött a zsidók deportálása. Budapesten azonban nem maradhatott, a visszaúton elfogták. Sorsa megpecsételődött, vonatra tették Auschwitz felé.

Itt megjárta a földi pokol minden szegletét, dolgozott vegyi üzemben, kőfejtőben, szolgálatot teljesített a zsidórámpánál. Ide érkeztek a rabok, akiket azzal hitegettek, hogy nemsokára együtt lehetnek családtagjaikkal és visszakapják útipoggyászaikat.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 6. szám, 2024. február 9.
LXVIII. évfolyam, 5. szám, 2024. február 2.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
Élet és Irodalom 2024