KÖVETKEZETESSÉG

PÁRATLAN OLDAL - LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.

A vártnál visszhangosabb eseménnyé vált az idei World Press Photo kiállítás, amelynek megrendezésére a Nemzeti Múzeumban került sor. Dúró Dóra képviselő asszony aggódó figyelmeztetése nyomán, hogy tudniillik néhány kiállított képen meleg személyiségek láthatók, a kultúra ügyeit szívén viselő Csák János miniszter utasította az intézmény főigazgatóját a fiatalkorúakat visszatartó tábla kihelyezésére.

L. Simon László engedelmesen kitette a 18-as tiltó táblát az épület elé, habár tudta, hogy árnyékra vetődik, mert a rendelkezés betartását ellenőrizni a személyzet jogszabályi felhatalmazás hiányában nem tudta. A huzavonának az lett a vége, hogy őt is kitették. Mármint az állásából.

Eközben, mivel a kultúra áldásai bőségesen hullnak ránk, lement a Duna TV-ben a Tündérkert című, Móricz Zsigmond regénye nyomán készült sorozat ötödik része. Ebben a történelmi ténynek és a regény szövegének megfelelően láthatjuk a nemi eltévelyedés minősített esetét: a biszexuális hajlamú Báthory Gábor fejedelem éjszakára a sátrába hívja a vállra omló hajú, lányos arcú fiatalembert, akivel reggel – hogy félreértés ne essék − a dézsában mosdás közben a hajdúvezér közli is elmarasztaló véleményét.

Ám ha már egyszer törvény született róla, akkor ki kellett volna tenni a képernyőre a karikát a korhatárt jelző 18-as számmal, de ez nem történt meg, viszont Csák János miniszter úr hegyesre pödrött bajsza meg se rezdült az adás következtében. Dúró Dóra pedig minden bizonnyal megfosztotta magát a Tündérkert élményétől, mert egyébként purifikátori buzgalma biztosan szólásra bírta volna.

Immáron csak az a kérdés maradt, hogy Móricz művének esedékes újrakiadása során a könyv fóliázva kerül-e a könyvesboltokba.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 29. szám, 2023. július 21.
LXVII. évfolyam, 12. szám, 2023. március 24.
LXVII. évfolyam, 10. szám, 2023. március 10.
Élet és Irodalom 2023