BÜNTETÉSEK

PÁRATLAN OLDAL - LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.

Megbüntetett a NAV százezer forintra, mert a betéti társaságom beltagjaként elmulasztottam a 2022-re vonatkozó számviteli beszámoló elektronikus letétbe helyezésére és közzétételére vonatkozó kötelezettségem teljesítését. Persze nem én, hanem a könyvelőm, aki, szegény, így az összeget is kiperkálta, nekem fogalmam sincs arról, mi a számviteli beszámoló. Arról se sok, mi a százezer forint, a nyugdíjam a mostani hatalmas emelés után sem éri el ennek kétszeresét. A büntetés természetesen jogos, pláne hogy már szeptember 19-én is felszólítottak fentebb említett kötelezettségemre. E jogosság elismerése mellett is megállapítást nyert általam, hogy az Ernst Fraenkel által már 1941-ben leírt kettős államban élek, de semmi gond, ezt már többször konstatáltam, ha megszokni nincs is kedvem.

Az kérdés lehet, hogy méltányos-e valakitől elvenni százezer forintot, akinek ezután annyi marad, amennyiből kizárólag Pintér Sándor tudna megélni egy hónapig. Nem kellene-e másfajta büntetéseket is bevezetni? Kaloda, adósok börtöne, főbelövés, ilyesmi. Mert persze rendnek kell lennie.

Azonban nem akarok érzékenykedni akkor, amikor szegény L. Simon Lászlót felállították a főigazgatói székből. Mondjuk, én azt sem értettem teljesen, hogy beleültették, de a kirúgását végképp nem értem. Hogy Iványi Gábort el akarják lehetetleníteni, azt értem, ezt nem.  

De, úgy látszik, ilyen a mi hazánk.  

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 36. szám, 2023. szeptember 8.
LXVII. évfolyam, 24. szám, 2023. június 16.
LXVI. évfolyam, 37. szám, 2022. szeptember 16.
Élet és Irodalom 2023