Lengyelség, európaiság

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.

► Pörös Géza: Hamvak és gyémántok. Andrzej Wajda filmjeiről. Nap Kiadó, Budapest, 2023, 444 oldal, 5900 Ft

Wajda több filmjében érzékenyen elemzi a lengyelség és a zsidóság konfliktusokkal teli viszonyát (Sámson, Nagyhét, Tájkép csata után, Korczak). Pörös könyvében kiemelkedőnek tartom a Tájkép csata után elemzését éppen úgy, mint Az ígéret földjéét. Az elsőben rámutat a két főszereplő sorsának összeegyeztethetelenségére. A férfi költő, tehát haza kell mennie, mert költő csak az anyanyelvén lehet, a nő zsidó, tehát egy koncentrációs táborban felszabadulva hazátlannak érzi magát, nincs miért hazamennie Lengyelországba.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 36. szám, 2023. szeptember 8.
LXVII. évfolyam, 34. szám, 2023. augusztus 25.
LXVI. évfolyam, 37. szám, 2022. szeptember 16.
Élet és Irodalom 2023