Föld alatti vizeken

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 39. szám, 2023. szeptember 29.

► Bikácsy Gergely: Vad Mecsek 1944. Cserépregény. Múlt és Jövő Könyvkiadó, Budapest, 2022, 166 oldal, 3200 Ft

Különös könyv ez, szövegrészei néha mintha összeállnának egy kirakós játékká, de mégsem alkotnak teljes képet. A szereplők, még ha valóságos személyek nevét viselik is, nem azonosíthatók velük. Gerézdi Rabán – Rabanus barát – bizonyos vonásaiban egyezik a neves reneszánszkutatóval, más tekintetben nem is hasonlít rá. Távolról még Fülep Lajos, Itália nagy ismerője, a tudós és zengővárkonyi lelkipásztor is felbukkan a könyvben, humanista latinsággal említve.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 47. szám, 2023. november 24.
LXVII. évfolyam, 45. szám, 2023. november 10.
LXVII. évfolyam, 44. szám, 2023. november 3.
Élet és Irodalom 2023